Pasta jajeczna z mascarpone

1 jajko ugotowane na twardo

łyżka sera mascarpone

pół łyżeczki musztardy

sól, roztarty zielony pieprz

garść płatków migdałowych

Jajko zetrzyj na drobnej tarce, dodaj ser, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Płatki migdałów upraż na złoto na suchej, gorącej patelni. Posyp płatkami gotową pastę.

Pasta jajeczna z gorgonzolą

1 jajko ugotowane na twardo

łyżka gorgonzoli

łyżeczka majonezu

sól, kolorowy pieprz

Jajko zetrzyj na drobnej tarce, dokładnie wymieszaj z gorgonzolą i majonezem. Pasta powinna mieć jednolitą konsystencję. Dopraw ją solą, i zmielonym, kolorowym pieprzem.

Pastę możesz podawać z ulubionym pieczywem, krakersami czy grzankami. Pasta zrobiona z jednego jajka wystarczy na posmarowanie czterech małych kromek.