PRZEPIS na krem cytrynowy z jaj

Reklama

Składniki:

  • 4 jaja M lub L 
  • 2 duże cytryny
  • 160 g cukru
  • ½ kostki masła
Reklama

Przygotowanie

Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy tarką ich skórki, następnie przekrajamy owoce, wyciskamy sok do małego rondla, dodając tam startą skórkę i cukier. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do dużego garnka wstawiamy rondelek z wymieszanym sokiem, a następnie nalewamy do dużego garnka tyle wody, aby ścianki małego były zanurzone do połowy, włączamy podgrzewanie i mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy masło, nie przestając mieszać. Kontynuujemy tę czynność przez ok. 20 minut. Gotowy krem wlewamy do miseczek lub słoiczków, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

Serwujemy najlepiej kolejnego dnia, wówczas krem jest najsmaczniejszy.