PRZEPIS na krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia
  • 500 ml bulionu 
  • 1 świeży kalafior 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • ½ pora 
  • 3 średnie cebule
Reklama

Składniki na pesto szczypiorkowe:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 100 g szczypiorku 
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżki twardego sera typu parmezan 
  • 2 łyżki przegotowanej wody 
  • Sól, pieprz czarny

Przygotowanie

  • Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości. 
  • W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem. 
  • Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. 
  • Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.