4 jajka
4 łyżki mleka
szczypta soli
łyżka oliwy
Do zabarwienia pianki: przecier pomidorowy, zmiksowany gładko szpinak, szafran, ew. gotowe barwniki spożywcze (takie jak do barwienia pisanek)
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli i delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dodaj mleko i podziel masę na trzy części. Do jednej dodaj łyżkę przecieru pomidorowego, do drugiej łyżkę szpinaku, do trzeciej szafran. Jeśli chcesz, wykorzystaj barwniki spożywcze - dodaj wtedy do każdej porcji masy sporą szczyptę barwnika.
W dużej patelni zagotuj wodę. Masę piankową przelej do misek o płaskim dnie, wysmarowanych wcześniej odrobiną oliwy. W każdej powinno być co najmniej pół centymetra masy. Wstaw miski do patelni z wodą, przykryj i gotuj kolejno ok. 10 min.
Z gotowej pianki wycinaj foremkami dowolne kształty. Dzięki nim zupa może zamienić się w kolorowy ogród, dno oceanu czy pełen tajemnic las.
Pianki podawaj z rosołem lub z zupą pomidorową. Piankę można również przyrządzić na słodko. Będą idealnym dodatkiem do zupy mlecznej. Wtedy do masy piankowej dodaj cukru waniliowego. Słodkie pianki możesz zabarwić kolorowymi syropami.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.