PRZEPIS na placuszki z szynką, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami

Reklama

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 10-12 sztuk

Składniki:

  • 1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej Sokołów
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 6-8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
  • 1 garść listków pietruszki dekoracyjnej
Reklama

Przygotowanie

Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.