PRZEPIS na placuszki z szynką, ananasem, suszonymi pomidorami i bakaliami
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 10-12 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie Szynki Sokołowskiej Kruchej Sokołów
- 2 plastry świeżego ananasa
- 6-8 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki migdałów
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej do smażenia
- 1 opakowanie serka śmietankowego kanapkowego
- 1 garść listków pietruszki dekoracyjnej
Przygotowanie
Jajka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy trzepaczką aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Szynkę kroimy w kostkę, pozostawiając 1/2 plastra, który kroimy w paseczki. Ananasa kroimy w słupki, a suszone pomidory w paseczki. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie mieszamy (pozostawiając 1 łyżkę posiekanych orzechów), a następnie zalewamy ciastem i ponownie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (ok. 4-5 min z każdej strony) i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, paseczkiem szynki, obsypane orzechami i udekorowane pietruszką.
Komentarze(0)
Pokaż: