PRZEPIS na pastę roślinną z à la tuńczyk

Reklama

Składniki:

  • roślinne kawałki o smaku tuńczyka OneDayMore – 180 g (1 opakowanie)
  • ugotowana czerwona fasola – 2-3 łyżki
  • kapary – 1 łyżka
  • majonez tradycyjny lub wegański - 1 łyżka
  • jogurt grecki lub wegański – 3 łyżki
  • małe czerwone cebule – 2 szt.
  • małe ogórki kiszone – 2 szt.
  • musztarda – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Do dekoracji:

  • świeży szczypiorek – 1 pęczek
  • kapary – 1 łyżka
Reklama

Przygotowanie

  • Cebulę i kapary siekamy, a ogórki kroimy w drobną kostkę. Roślinne kawałki o smaku tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy posiekane cebulę i kapary, ugotowaną fasolę, pokrojone ogórki, majonez, jogurt, musztardę, oliwę oraz przyprawy: pieprz i opcjonalnie sól. Mieszamy.
  • Pastę dekorujemy z wierzchu posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Można podać ją z ulubionym pieczywem.