PRZEPIS na deser makowy

Reklama

Składniki:

Biszkopt makowy (blaszka 15x25):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 40 g maku mielonego BackMit
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze śmietany i mascarpone:

Reklama
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • mandarynki do dekoracji
  • płatki migdałów Kresto do dekoracji

Przygotowanie

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżką. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.

2. Mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.

3. W szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami.