PRZEPIS na makowiec

Reklama

Składniki (3 strucle):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g suszonych drożdży
  • 5 żółtek z jajek L
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400 g maku mielonego BackMit
  • 400 ml mleka
  • 5 białek z jajek L
  • 150 g rodzynek
  • 150 g orzechów włoskich Kresto
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Reklama

Na polewę:

  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
  • 1,5 łyżki serka Mascarpone

Przygotowanie

  • Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź.
  • Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
  • Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.
  • Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  • Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut.
  • Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto.