PRZEPIS na pieczoną karkówkę z dynią po meksykańsku

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 600 g karkówki
  • 3 łyżki Przyprawy do Mięs Knorr
  • 100 g marynowanej dyni
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 50 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Mięso umyj i osusz. Ziarna kolendry utrzyj w moździerzu.
  • W naczyniu połącz przyprawę Knorr, utartą kolendrę, kmin rzymski, oliwki oraz oliwę. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
  • Dynię odsącz z marynaty i wymieszaj z drobno pokrojoną świeżą kolendrą. Długim, cienkim nożem zrób otwór, wzdłuż mięsa a następnie nafaszeruj je kawałkami dyni.
  • Przygotowaną pastą natrzyj karkówkę, umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut. Gotową pieczeń pokrój w plastry i podawaj, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Reklama