PRZEPIS na soczysta pierś z kurczaka z dynią

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do Kurczaka Knorr
  • 500 g dyni - najlepsza będzie hokkaido
  • 100 g tartej bułki
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g startego, świeżego imbiru
  • 1 szczypta cynamonu
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

  • Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem z pestek dyni, tworząc pyszną marynatę.
  • Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon. Na środku, zaczynając od grubszej strony, na całej długości zrób nacięcie. Pierś lekko rozbij na grubość około 2 cm, uważając jednak, aby nie rozciąć mięsa. Rozbite piersi zanurz w przygotowanej marynacie.
  • Pokrojoną w kostkę dynię zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut.
  • Upieczoną dynię zmiksuj dokładnie z miodem, żółtkami, imbirem, cynamonem oraz bułką tartą. Powinnien powstać dość ścisły farsz, który następnie umieść w nacięciu piersi z kurczaka.
  • Piersi ułóż na średnio rozgrzanej patelni i smaż około 10 minut, odwracając co jakiś czas.
  • Przed podaniem, przekrój pierś po skosie na pół, połóż na talerzu razem z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Reklama