PRZEPIS na kolorową zapiekanka z burakiem

Reklama

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 małe buraki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 40 dag żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • oliwa

Przygotowanie

Ziemniaki i buraki obrać. Gotować osobno tak długo, by pozostały lekko chrupiące. Odcedzić i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i lekko podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Reklama

Wysmarować oliwą formę do tarty o średnicy 25 cm. Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, posypać zeszkloną cebulą i połową porcji sera. Następnie układać plasterki ugotowanych buraków, a na wierzch – paprykę. Całość posypać pozostałym serem. Piec 25 minut w temperaturze 175°C.