PRZEPIS na dyniowo-pomrańczowe serniczki

Reklama

Składniki:

  • 150 g migdałów
  • 150 g suszonych fig
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki

Masa:

  • 400 g orzechów nerkowca
  • 1 puszka napoju kokosowego
  • 45 g ksylitolu
  • 125 g tłuszczu kokosowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki likieru Cointreau
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 200 g dyni
Reklama

Wykończenie:

  • 200 ml napoju sojowego o smaku waniliowym
  • 100 g nasion chia

Przygotowanie

  • Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skórki, a z cytryny wyciśnij sok. Laskę wanilii przetnij na pół, wydobądź z niej pestki. Usuń z dyni skórkę i pestki, a następnie upiecz w piekarniku do miękkości.
  • Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz, napój kokosowy oraz likier umieść w kielichu blendera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
  • Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.
  • Nasiona chia zalej gorący napojem roślinnym, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po masie.