PRZEPIS na dżem z dyni

Reklama

Składniki (5 porcji):

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 400 g cukru
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pektyny

Przygotowanie

  • Słoiki umyj, a następnie wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
  • Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Pomarańcze i cytrynę zalej wrzątkiem, wyszoruj, a następnie przekrój na cztery części i pokrój w plasterki.
  • Rozpuść cukier na dnie garnka, a gdy zacznie się karmelizować dodaj pomarańcze, cytrynę, imbir, goździki oraz cynamon. Owoce smaż w cukrze przez dłuższą chwilę, dodaj dynię i zalej całość szklanką wody i pektyną. Wszystko razem duś około 20 – 30 minut tak, aby dynia zmiękła. Na tym etapie możesz ją rozdrobnić mikserem, ale nie jest to konieczne.
  • Gorącym dżemem napełnij słoiczki, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Słoiki mocno zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Reklama