PRZEPIS na cannelloni z dynią, twarożkiem i szpinakiem

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 500 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 200 g twarożku wiejskiego
  • 400 ml mleka
  • 200 g startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 50 g orzechów laskowych
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 40 g margaryny

Przygotowanie

  • W rondlu rozpuść margarynę, a następnie podsmaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
  • Dodaj posiekane orzechy, szpinak i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko podsmaż przez ok. minutę, tak by szpinak zachował swoją chrupkość.
  • Przełóż składniki do miski, dodaj twarożek, połowę startego sera oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Gotowym farszem nadziewaj nieugotowany makaron canelloni.
  • Mleko zagotuj z zawartością opakowania Fix Knorr. Następnie dodaj ser, który został i mieszaj całość, aż powstanie gładki sos.
  • Wylej niewielką ilość sosu na dno naczynia żaroodpornego i ułóż na nim równo rurki makaronu. Zalej pozostałym sosem i piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w 180 °C. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut w 220 °C, aby wierzch zrobił się rumiany i chrupiący. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Reklama