PRZEPIS na roladę biszkoptową z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

Reklama

Składniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 50g cukru białego drobnego do wypieków
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej przez 1 dobę)
  • 250 ml śmietany 36% (schłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
  • 200 g migdałów tartych BackMit
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki cukru
Reklama

Dodatkowo:

  • cukier puder
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka przełóż do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
  • Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do rozpuszczenia cukru.
  • Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
  • Mąki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, wyrównując, aby było równomiernie ułóżone.
  • Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
  • Ściereczkę kuchenną ułóż na stole, na to wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
  • Zroluj ciasto wg dłuższego boku. Odstaw do wystudzenia.
  • Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
  • Dodaj migdały wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki drewnianej.
  • Wystudzony biszkopt odwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób z ręcznikiem jak poprzednio. Końcówki ręcznika można zabezpieczyć gumkami.
  • Przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.