PRZEPIS na jesienne pierożki z dynią
Reklama
Składniki (na 2 porcje):
- 500 g dyni hokkaido
- 250 g białego tłustego twarogu
- 1 cebula
- 100 g masła
- 1 pęczek szałwii
- sól i pieprz do smaku
Na ciasto pierogowe:
- • 500 g mąki
- • 1 jajko
- • około 250 ml wody Mama i ja
Reklama
Przygotowanie
- Dynię pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Piecz do miękkości.
- W tym czasie przygotuj ciasto pierogowe. Wymieszaj mąkę z jajkiem, powoli dolewając bardzo ciepłą wodę i zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, plastyczne i elastyczne. Odstaw na 15-25 minut.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę - podsmaż ją na odrobinie masła - do lekkiego zrumienienia.
- Upieczoną dynię pozbaw pestek. Dynię hokkaido zblenduj razem ze skórką. Następnie dodaj do niej twaróg i podsmażoną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj cienko i wykrój z niej okrągłe kawałki, dodaj do niej farsz i sklej. Pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
- W tym czasie rozpuść masło na patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodaj szałwię i wymieszaj dokładnie.
- Ugotowane pierogi podawaj z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze(0)
Pokaż: