PRZEPIS na jesienne pierożki z dynią

Reklama

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g białego tłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 1 pęczek szałwii
  • sól i pieprz do smaku

Na ciasto pierogowe:

  • • 500 g mąki
  • • 1 jajko
  • • około 250 ml wody Mama i ja
Reklama

Przygotowanie

  • Dynię pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Piecz do miękkości.
  • W tym czasie przygotuj ciasto pierogowe. Wymieszaj mąkę z jajkiem, powoli dolewając bardzo ciepłą wodę i zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, plastyczne i elastyczne. Odstaw na 15-25 minut.
  • Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę - podsmaż ją na odrobinie masła - do lekkiego zrumienienia.
  • Upieczoną dynię pozbaw pestek. Dynię hokkaido zblenduj razem ze skórką. Następnie dodaj do niej twaróg i podsmażoną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj cienko i wykrój z niej okrągłe kawałki, dodaj do niej farsz i sklej. Pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.
  • W tym czasie rozpuść masło na patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodaj szałwię i wymieszaj dokładnie.
  • Ugotowane pierogi podawaj z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem.

Smacznego!