PRZEPIS na wytrawne pączki z sałatką
Składniki na pączki:
- 50 ml ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 190 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
- 70 g masła
Składniki na sałatkę:
- 2 garści mixu sałat z rukolą
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g sera brie
- 2 pomarańcze drobne
- 1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.
Komentarze(0)
Pokaż: