PRZEPIS na wytrawne pączki z sałatką

Reklama

Składniki na pączki:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
  • 70 g masła

Składniki na sałatkę:

  • 2 garści mixu sałat z rukolą
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g sera brie
  • 2 pomarańcze drobne
  • 1/2 opakowania Kabanosów polskich Sokołów
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Reklama

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie, dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.

Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.