PRZEPIS na Dutch baby z Kabanosami francuskimi

Reklama

Składniki na omlet:

  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła klarowanego

Składniki na sałatkę:

  • 2-3 łyżki konfitury figowej
  • 1 duża garść roszponki
  • 2/3 opakowania Kabanosów francuskich Sokołów
  • 80 g sera pleśniowego koziego (rolada)
  • 1 szklanka winogron rodzynkowych (jasnych i ciemnych)
  • 4-5 kasztanów
Reklama

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.

Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości. Schłodzony ser dzielimy na mniejsze cząstki. Winogrona przekrawamy na połówki. Kasztany obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.

Przestudzonego omleta pokrywamy konfiturą, a następnie układamy naprzemiennie pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy dressingiem.