PRZEPIS na chlebek cukiniowy z lemon curd i malinami
Składniki na ciasto
- 380g mąki
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 200g rozpuszczonego masła. ostudzonego
- 300g cukru
- 2 średnie cukinie, starte na grubych oczkach
- cukier z wanilią
- 100g żurawiny
- 200g świeżych malin - do ozdoby przy podaniu
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 ml soku z cytryny
- 85g masła, zimnego
- 160g cukru
Przygotowanie
Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a wszystkie mokre - w drugiej. Dodać mokre składniki do suchych. Dodać cukinię i żurawinę. Wymieszać dokładnie łopatką do połączenia. Przełożyć ciasto do foremki i piec około 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg).
Przygotowanie lemon curd: jajka dokładnie wymieszać trzepaczką w garnku z żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodać do niego masło i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia (przykryć folią)
Gotowe ciasto podawać z lemon curd i malinami.
Komentarze(0)
Pokaż: