PRZEPIS na chlebek cukiniowy z lemon curd i malinami

Reklama

Składniki na ciasto

  • 380g mąki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 200g rozpuszczonego masła. ostudzonego
  • 300g cukru
  • 2 średnie cukinie, starte na grubych oczkach
  • cukier z wanilią
  • 100g żurawiny
  • 200g świeżych malin - do ozdoby przy podaniu

Składniki na lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 85g masła, zimnego
  • 160g cukru
Reklama

Przygotowanie

Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a wszystkie mokre - w drugiej. Dodać mokre składniki do suchych. Dodać cukinię i żurawinę. Wymieszać dokładnie łopatką do połączenia. Przełożyć ciasto do foremki i piec około 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg).

Przygotowanie lemon curd: jajka dokładnie wymieszać trzepaczką w garnku z żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodać do niego masło i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia (przykryć folią)

Gotowe ciasto podawać z lemon curd i malinami.