PRZEPIS na muffinki marchewkowo-orzechowe

Reklama

Składniki (12 porcji):

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
  • 4 jajka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 10 ml oleju
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
  • Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
  • Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie dopołączenia składników.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  • Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
  • Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Udekoruj tak jak lubisz - np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.
Reklama