PRZEPIS na muffinki marchewkowo-orzechowe
Reklama
Składniki (12 porcji):
- 200 g drobno startej marchewki
- 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
- 4 jajka
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 10 ml oleju
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gęstego kremu.
- Dodaj olej i miksuj 2-3 minuty.
- Marchewkę, tarte orzechy laskowe, pokrojone drobno orzechy włoskie, skrobię, cynamon, skórkę z pomarańczy, sól wymieszaj i dodaj do masy jajecznej. Ponownie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i wymieszaj delikatnie dopołączenia składników.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Przy pomocy łyżki wyłóż ciasto aż do rantu.
- Piecz muffinki około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Udekoruj tak jak lubisz - np. cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną.
Reklama
Komentarze(0)
Pokaż: