PRZEPIS na kopytka z kaszy jaglanej

Reklama

Składniki:

  • 180g suchej kaszy jaglanej (np. marki Halina)
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • Sól

Przygotowanie

  • Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
  • Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
  • Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
  • Stolnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
  • Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  • Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań.
Reklama