PRZEPIS na kopytka z kaszy jaglanej
Reklama
Składniki:
- 180g suchej kaszy jaglanej (np. marki Halina)
- 120g mąki ziemniaczanej
- Sól
Przygotowanie
- Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
- Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
- Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
- Stolnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
- Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań.
Reklama
Komentarze(0)
Pokaż: