PRZEPIS na tartę z boczkiem, pomidorem i serem
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła ekstra Łaciate
- pół szklanki wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 4 cebule
- 250 g boczku wędzonego
- 100 g sera żółtego Edam
- 200 ml mleka Łaciate 3,2%
- 200 g śmietanki Łaciatej 12%
- 2 żółtka
- 2 pomidory
- sól, pieprz
- pół łyżeczki tymianku, oregano, chili w proszku
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Następnie wykładamy na nią ciasto i nakłuwamy je widelcem. Formę wstawiamy do pieczenia na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w piórka, a boczek w średnią kostkę i podsmażamy go bez dodatku tłuszczu, po czym zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i tymianek. Jajka roztrzepujemy w misce, następnie wlewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy pieprz, chili i oregano, a także starty ser. Mieszamy do połączenia składników.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Pomidory kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa i boczek z gotowym sosem śmietanowo-serowym, następnie powstały farsz wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Komentarze(0)
Pokaż: