PRZEPIS na jagodzianki

Reklama

Składniki na ciasto:

  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski

Składniki na nadzienie

  • 320-340 g jagód, świeżych
  • 30 g cukru
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
Reklama

Składniki na lukier

  • 200 g cukru
  • 40-50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Przygotowanie

Ciasto

  • Do dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, ręcznie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Nadzienie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • W osobnym naczyniu przygotować jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  • Piec 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

Lukier

  • Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier
  • Dodać odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzone jagodzianki posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Jagodzianki podawać jako deser.

Podziękowania za udostępnienie przepisu dla marki Vorwerk Polska.