PRZEPIS na jagodzianki
Reklama
Składniki na ciasto:
- 250 g mleka
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g cukru
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski
Składniki na nadzienie
- 320-340 g jagód, świeżych
- 30 g cukru
- 25 g skrobi ziemniaczanej
Reklama
Składniki na lukier
- 200 g cukru
- 40-50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Przygotowanie
Ciasto
- Do dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, ręcznie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części (po ok. 60 g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Nadzienie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- W osobnym naczyniu przygotować jagody, cukier i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
- Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczyć dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze zachowując 3-4 cm odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Piec 12-15 min (200°C). Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
Lukier
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier
- Dodać odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzone jagodzianki posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Jagodzianki podawać jako deser.
Podziękowania za udostępnienie przepisu dla marki Vorwerk Polska.
Komentarze(1)
Pokaż: