PRZEPIS na tartę orzechową

Reklama

Składniki na ciasto (foremka do tarty o średnicy ok. 26 cm):

  • 150 g tartych orzechów włoskich BackMit
  • 1 szklanka cukru
  • 165 g masła - miękkiego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko L (lub 2 M)
  • otarta skórka z 1 średniej cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Reklama

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto przełóż do misy miksera i powoli ucieraj, aż do połączenia.
  • Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Foremkę wyłóż ¾ porcji ciasta i włóż do zamrażarki na minimum godzinę.
  • Z pozostałego ciasta uformuj kulkę i także włóż do zamrażalki.
  • Maliny rozgnieć lekko widelcem. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Ciasto z zamrażalnika cienko rozwałkuj (może być potrzebne podsypywanie mąką).
  • Potnij ciasto na około 1 cm paski.
  • Wyłóż masę z malinami do formy. Ułóż na niej w kratkę paski ciasta.
  • Piecz ciasto 40-45 minut, na średniej półce do ładnego zezłocenia.
  • Podawaj ostudzone.