PRZEPIS na grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i cheddarem

Reklama

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • około 12 plastrów boczku surowego
  • 150 g szpinaku baby
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • olej Rapso
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ulubione sałaty
  • cytryna
  • pieczywo
Reklama

Przygotowanie

  • Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
  • Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
  • Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
  • Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera.
  • Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi.
  • Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
  • Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.