PRZEPIS na sałatkę w stylu Cezar z wegańskimi nuggetsami

Reklama

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 1 opakowanie Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann's Vegan
  • 2 łyżki wegańskiej alternatywy sera
  • ½ bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 słoiczek kaparów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bagietkę pokrój w kostkę 2x2 cm i przełóż do miseczki. Zmiażdż ząbek czosnku i dodaj do bagietki. Wlej odrobinę oliwy, dodaj sól i pieprz, wymieszaj i wyłóż na blaszkę z piekarnika z pergaminem. Piecz przez 15 minut na złoty kolor.
  • Wyciśnij sok z cytryny i odcedź kapary. Sałatę podziel na pojedyncze liście, umyj je i osusz.
  • Przygotuj sos. Wymieszaj wegański majonez, wegańską alternatywę dla sera, kapary i sok z cytryny. Zetrzyj ząbek czosnku na wierzchu i dopraw do smaku. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oliwy lub wody.
  • Rozgrzej olej na patelni i usmaż kawałki kurczaka roślinnego Lucky Nuggets The Vegetarian Butcher na złoty kolor.
  • Sałatę porwij i włożyć do dużej miski. Polej sosem i połóż na wierzch nuggetsy oraz grzanki.
Reklama