PRZEPIS na bezglutenowe pierożki gyoza z kapustą i grzybami

Reklama

Składniki na ciasto:

  • 300g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki piekarniczej (np. Ocelio)
  • 200 ml wody
  • 40 g oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 350g grzybów (pieczarki, boczniaki, shitake)
  • 200g kapusty pekińskiej
  • 1 cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
Reklama

Składniki na sos:

  • 50ml japońskiego sosu sojowego
  • 50ml octu ryżowego

Przygotowanie

  • Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odstawiamy na 30 minut.
  • Wszystkie składniki na farsz siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby przez 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i całą cebulkę dymkę, smażymy przez minutę i dodajemy na patelnię kapustę. Całość smażymy przez 2 minuty i podlewamy 50ml wody. Czekamy aż cała woda odparuje. Przekładamy farsz do miski, doprawiamy solą oraz olejem sezamowym. Ręcznym blenderem mielimy farsz w 3-4 miejscach przez 1 sekundę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Z ciasta formujemy wałek o średnicy 2cm. Z wałka odkrawamy 1 cm i wałkujemy na okrągłe placki. Nakładamy farsz i zawijamy delikatnie. Jeśli zrobi się dziura możemy zakleić łatą z ciasta. Gyozę układamy na oprószonym mąką blacie.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na patelni pierożki tak aby się nie stykały. Smażymy aż się zarumienią od spodu. Dodajemy pół szklanki wody i od razu przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy aż woda odparuje. Mieszamy składniki na sos i podajemy do pierogów.

Smacznego!