PRZEPIS na orientalne szaszłyki z warzywami

Reklama

Składniki:

  • 500 g mięso na szaszłyki w marynacie orientalnej (np. marki Pekpol)
  • papryka czerwona (może być ostra)
  • papryka zielona
  • pieczarki

Sałatka:

  • ulubiona sałata (np. masłowa)
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • ser typu feta
  • oliwki
  • sól i pieprz
Reklama

Przygotowanie

  • Warzywa dobrze umyć, a pieczarki obrać ze skóry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
  • Paprykę czerwoną i zielona pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub grube plastry.
  • Na namoczone patyczki nakładać na przemian warzywa i mięso.
  • Gotowe szaszłyki piec na grillu aż mięso będzie miękkie lub w piekarniku w temperaturze 220 stopni (około 20-30 minut).
  • Przygotować sałatkę – pokroić wszystkie warzywa w mniejsze części, wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i dodać ser.
  • Szaszłyki podawać z wyrazistymi sosami, np. słodko-kwaśnym lub sweet chili