PRZEPIS na grecką sałatkę w tortilli
Reklama
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości tortille
- 1 mała sałata
- 1 ogórek pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
- Sok z połowy wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży pieprz
- Świeże lub suszone oregano
Składniki na marynatę do Violife Blok Greek White:
- 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano
- Świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
Reklama
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.
Komentarze(0)
Pokaż: