PRZEPIS na lody waniliowe z polewą jagodową
Reklama
Składniki na lody waniliowe:
- • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
- • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
- • laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy
Składniki na polewę jagodową:
- • 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
- • 100 ml wody Mama i ja
- • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)
Reklama
Przygotowanie
1. W dużej misie ubij śmietanę.
2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).
3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.
5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.
Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.
Komentarze(0)
Pokaż: