PRZEPIS na lody waniliowe z polewą jagodową

Reklama

Składniki na lody waniliowe:

  • • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
  • • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • • laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy

Składniki na polewę jagodową:

  • • 200 g jagód lub borówek (bądź innych sezonowych owoców)
  • • 100 ml wody Mama i ja
  • • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)
Reklama

Przygotowanie

1. W dużej misie ubij śmietanę.

2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno).

3. Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

4. Jagody zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni.

5. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.