PRZEPIS na domowe bułki z ziarnami

Reklama

Składniki (około 18 bułek):

  • 750 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
  • 235 ml letniego mleka
  • 210 ml letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek słonecznika i pestek dyni Kresto
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • białko z 1 jajka do posmarowania bułek
  • słonecznik, pestki dyni Kresto
Reklama

Przygotowanie

  • Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować - będzie podrastać i pienić się.
  • Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie - wyrabiamy około 10 minut.
  • Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
  • Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
  • Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
  • Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
  • Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
  • Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
  • Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
  • Czynność powtórz z drugą blaszką.
  • Upieczone bułeczki studzimy na kratce.