PRZEPIS na domowe bułki z ziarnami
Reklama
Składniki (około 18 bułek):
- 750 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
- 235 ml letniego mleka
- 210 ml letniej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 6 łyżek słonecznika i pestek dyni Kresto
- 1 jajko M
- 3 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- białko z 1 jajka do posmarowania bułek
- słonecznik, pestki dyni Kresto
Reklama
Przygotowanie
- Zrób zaczyn. W tym celu połącz mleko, drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować - będzie podrastać i pienić się.
- Do misy miksera dodaj mąkę, zaczyn, wodę, pestki, sól, jajko i zacznij wyrabiać ciasto używając końcówki do ciasta drożdżowego lub wyrabiaj ręcznie - wyrabiamy około 10 minut.
- Dodaj do ciasta olej i na wolnych obrotach miksuj aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do podwojenia objętości ciasta.
- Przygotuj 2 duże blaszki, np. te z wyposażenia piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp mąką.
- Wyrabiaj ciasto ręką około 1 minutę.
- Odrywaj kawałki ciasta (waga: około 90 g), chwilkę wyrabiaj, formując kulkę, układaj je na blaszce. Powtarzaj tę czynność z resztą ciasta.
- Posmaruj bułki białkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami.
- Przykryj ściereczką blaszki z bułeczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie delikatnie spłaszcz dłonią każdą z bułek i wstaw 1 blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180°C.
- Bułeczki piecz około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
- Czynność powtórz z drugą blaszką.
- Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Komentarze(0)
Pokaż: