PRZEPIS na ciasto bananowe

Reklama

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1 jajko
  • 3 dojrzałe banany

Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki i je mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej mokre składniki. Banany rozdrabniamy przy pomocy widelca lub blendera. Owoce łączymy w pierwszej kolejności z mokrymi składnikami, następnie stopniowo dodajemy suche. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na blachę. Pieczemy 45 minut.

Reklama