Pulpeciki po marokańsku z kaszą kuskus

Reklama

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • szklanka wody

Przygotowanie

W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.

Reklama

Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.

Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.

Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.