Przepis na domowy chleb

Reklama

Składniki:

  • 700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
  • 450 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Reklama