PRZEPIS na muffinki bananowo-czekoladowe

Reklama

Składniki (10 – 12 sztuk):

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 100 ml wody Mama i ja
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 130 g mąki uniwersalnej
  • 35 g gorzkiego kakao
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Banana rozgnieść widelcem. Dodać jajka, olej i wodę, wymieszać do połączenia.
  • Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
  • Piekarnik nagrzać do 190 °C
  • Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości.
  • Piec około 18-20 minut.
  • Ozdobić według uznania.