PRZEPIS na wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 8 jajek
  • 10 g szynki gotowanej
  • 1 opak. Fixu Spaghetti Carbonara Knorr
  • 200 g żółtego sera
  • 50 ml wody
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • szczypta gałki muszkatołowej
Reklama

Przygotowanie

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
  • Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
  • W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
  • Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
  • Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.