PRZEPIS na wielkanocne jajka zapiekane z szynką
Składniki (4 porcje):
- 8 jajek
- 10 g szynki gotowanej
- 1 opak. Fixu Spaghetti Carbonara Knorr
- 200 g żółtego sera
- 50 ml wody
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka margaryny
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- szczypta gałki muszkatołowej
Reklama
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
- Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
- W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
- Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
- Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.