PRZEPIS na zielone risotto

Reklama

Składniki:

200g ryżu do risotto (np. marki Halina)

Reklama
  • 1 cebula szalotka drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100 ml białego wina
  • 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 1 pęczek szparagów
  • 50g szpinaku
  • 50g tartego sera, np. parmezanu
  • 25g zimnego masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
  • Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
  • Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
  • W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
  • Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!