PRZEPIS na bezglutenowe ciasto z owocami kandyzowanymi i orzechami

Reklama

Składniki:

  • 500 g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
  • 165 g masła
  • 50 g mleka
  • 4 jajka
  • 100 g owoców kandyzowanych (kiwi, pomarańcza, aronia)
  • 50 g ulubionych orzechów (np. włoskie, migdały)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru (do wersji z mąką pszenną)

Przygotowanie

  • Dwie łyżki mieszanki do wypieku lub mąki wymieszać z kandyzowanymi owocami.
  • Pozostałą część mieszanki przesypać do oddzielnego naczynia i dodać 165g miękkiego masła, 50g mleka i 4 jajka. Całość wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Do wyrobionego ciasta dodać owoce i całość przełożyć do foremki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ciasta ułożyć orzechy wymieszane z miodem i dokończyć pieczenie.
Reklama

Smacznego!