PRZEPIS na tiramisu z truskawkami liofilizowanymi

Reklama

Składniki (foremka o średnicy około 25 cm):

  • 1 opakowanie truskawek liofilizowanych Kresto
  • 250 g śmietany 36% (schłodzonej)
  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych (na 2 warstwy + boki)
  • 3 łyżki drobnego cukru (białego)
  • około 400 ml mocnej, schłodzonej kawy
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 5 kropli olejku waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

Przygotowanie

  • Biszkopty zanurz na chwilę w kawie. Wyłóż nimi boki i dno foremki.
  • Śmietanę, mascarpone, cukier oraz olejki przełóż do dużej misy miksera i całość zmiksuj na gęsty krem.
  • Wyłóż ½ masy na biszkopty, posyp kakao.
  • Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na nią wyłóż resztę kremu. Całość wyrównaj.
  • Wierzch deseru posyp truskawkami.
  • Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Foremkę warto zabezpieczyć folią, aby deser nie przeszedł nam zapachami z lodówki.