PRZEPIS na quiche z cukinią, fetą i szynką

Reklama

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:

  • 150 g szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
  • 120 g tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
  • 1/2 cukinii
  • 2 pory
  • 1 kostka sera feta
  • 2 jajka
  • 180 g śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
  • Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
  • Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut.
  • Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.