PRZEPIS na zupę zielony krem

Reklama

Składniki:

  • 3 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 serek topiony
  • 1000 ml wody Mama i ja
  • Garść natki pietruszki i lubczyku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe
  • Suszone warzywa (domowa Vegeta) lub sól i pieprz – doprawić do smaku wedle uznania

Przygotowanie

1. Pietruszki i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać pietruszkę, lubczyk, przyprawy i gotować około 10 minut.

2. Mrożone warzywa gotować do miękkości. Dołożyć serek topiony, wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i zblendować na gładko. Aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję – przecedzić całość przez sitko. Doprawić do smaku, jeśli trzeba.

3. Podawać z domowymi grzankami, natką pietruszki i kleksem jogurtu.