PRZEPIS na makaron z sosem brokułowym i niebieskim serem

Reklama

Składniki (4 porcje):

  • 1 brokuł (0,5 kg)
  • 500 ml śmietany 12% do sosów lub 30%
  • 150 g sera blue
  • garść sera parmezan
  • garść migdałów w słupkach KRESTO
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • 2 średnie szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • ⅓ gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 opakowanie ulubionego makaronu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilkę do zeszklenia.
  • Dodaj podzielonego na różyczki brokuł, rozdrobniony ser blue, wodę oraz śmietanę. Dodaj tymianek. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj do miękkości.
  • Pognieć brokuł np. przy pomocy widelca lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dopraw sos gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki dodaj do niego rozmąconą mąkę, całość wymieszaj i zagotuj.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Sos wymieszaj z makaronem. Już na talerzach posyp migdałami, parmezanem i szałwią.