PRZEPIS na pizzerinki z bakłażana

Reklama

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego
  • 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.