PRZEPIS na zapiekankę makaronową

Reklama

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 8 łyżek oliwy
  • 200 g szynki lub piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietany 18% Łaciatej
  • 1 brokuł
  • 300 g sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie

Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.