PRZEPIS na sernik jaglany

Reklama

Składniki (na 1 okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm):

Spód:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 3 łyżki kakao

Ciasto:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 30% (lub ta sama ilość gęstej części mleka kokosowego)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju

Do dekoracji:

  • Suszone owoce
  • Orzechy włoskie
  • Karmel

Przygotowanie

  • Daktyle wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min, by zmiękły.
  • W tym czasie płuczemy kaszę jaglaną na sitku i gotujemy ją w mleku przez ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
  • Odcedzamy daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia. Migdały miksujemy w blenderze z płatkami, dodajemy do nich daktyle i kakao oraz kilka łyżek wody z daktyli. Miksujemy całość do uzyskania gęstej masy, przypominającej konsystencją kruszonkę. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę i rozsmarowujemy na jej dnie daktylową masę. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania zasadniczej części sernika.
  • Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy na gładko z cukrem, olejem, śmietaną i wanilią. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka – ważne, by kaszę zmiksować na gładką masę, najlepiej bez grudek.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy z lodówki daktylowy spód i podpiekamy go w piekarniku przez 10 minut. Następnie na spód wykładamy jaglaną masę sernikową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 do 30 minut (pieczemy aż ciasto się zarumieni).
  • Po wystudzeniu dekorujemy sernik jaglany ulubionymi owocami i orzechami włoskimi. Można polać go masą kajmakową, sosem karmelowym lub w wersji wegańskiej – karmelem z daktyli.

Smacznego!