PRZEPIS na sernik dyniowy z karmelem

Reklama

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła ekstra Łaciate

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.