PRZEPIS na dyniowe racuchy z gruszką

Reklama

Składniki na ciasto (około 20 sztuk):

  • 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
  • 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
  • łyżka drożdży instant
  • olej Rapso do smażenia
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • szklanka maślanki naturalnej
  • łyżka liofilizowanych malin
  • 2 gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki miodu
  • 2, 3 gruszki
  • ½ łyżki goździków
  • kilka ziaren kardamonu
  • laska cynamonu

Dekoracja:

  • płatki migdałowe Kresto

Przygotowanie ciasta

  • Składniki dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie dressingu

  • Miód wylewamy na patelnię, dodajemy plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu i karmelizujemy owoce.
  • Dressing nakładamy na racuchy. Całość prószymy cukrem pudrem i posypujemy płatkami migdałowymi.