PRZEPIS na sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną

Reklama

Składniki:

Spód:

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 120 g roztopionego masła Łaciate
  • Masa sernikowa:
  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 500 g jabłek
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła ekstra Łaciate
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mielony cynamon
  • miód płynny

Przygotowanie

  • Biszkopty i amaretti kruszymy np. przy pomocy robota kuchennego a następnie łączymy z płynnym masłem. Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy przygotowane ciasto i dociskamy, aby uformować grubszą podstawę. Wstawiamy do lodówki.
  • Jabłka myjemy, obieramy (jedno pozostawiamy nieobrane, będzie wykorzystane do dekoracji), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plasterki i zalewamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra, dół).
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 50 g cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masło miksujemy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodajemy żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką dodajemy białka.
  • Na spód ciasta rozkładamy plasterki obranych jabłek. Wykładamy masę twarogową i wyrównujemy. Pieczemy przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakrywamy papierem do pieczenia). Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6O°C). Łączymy z żelatyną i rozkładamy na serniku. Dekorujemy plasterkami jabłka, oprószamy mielonym cynamonem, polewamy miodem.