Krem z pieczonych pomidorów z makaronem z dyni

Reklama

Składniki:

  • 500 ml wody Mama i ja
  • 1kg pomidorów malinowych
  • 1 dynia makaronowa
  • 1 batat lub marchewka
  • garść (łyżka) posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
  • łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie

  • Pomidory przekroić na połówki lub ćwiartki, odkroić twardy środek.
  • Batata obrać i pokroić w plastry.
  • Warzywa skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25 minut.
  • W tym czasie zagotować w garnku wodę Mama i ja z zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Pomidory i batata wyjąć z piekarnika - zdjąć skórkę z pomidorów i włożyć warzywa do garnka z wodą. Gotować razem kilka minut.
  • Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zblendować całość na gładki krem.
  • Zupę podawać z makaronem z dyni makaronowej lub zwykłym, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można dodać parmezan lub odrobinę śmietany do smaku.

* Makaron dyniowy uzyskujemy z pieczonej dyni makaronowej. Dynię makaronową należy przekroić na pół, wydrążyć pestki, skropić oliwą, doprawić i wstawić do piekarnika na 200°C na około 45-60 minut.