PRZEPIS na zupę krem z kiszonej kapusty (autorstwa blogerki kulinarnej Samar Khanafer, współpracującej z marką Thermomix)

Reklama

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g soku z kiszonej kapusty
  • majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji

Przygotowanie

  • Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, odstawić.
  • Cebulę posiekać. Dusić w garnku na maśle przez kilka minut.
  • Dodać ziemniaki, pietruszkę, seler, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, majeranek, lubczyk i pieprz, gotować ok 15 min.
  • Dodać pokrojoną kapustę i sok z kiszonej kapusty, gotować ok. godziny. Następnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Zupę krem z kiszonej kapusty podawać na ciepło, udekorowaną majerankiem.

Wskazówka

Przed przystąpieniem do przygotowywania przepisu należy sprawdzić smak kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, należy przepłukać ją pod zimną, bieżącą wodą i odcisnąć.